Geplaatst door Gastblog Ring-Ring

Ride with me NYC (het begin)

In de zomer van 2002 vertrok ik naar New York om daar mijn Masters in Art Therapy te behalen aan NYU. Twee weken later stond ik bij een stoplicht ergens in de Lower East Side. Het was heel warm en broeierig, zoals New Yorkse zomers kunnen zijn. Plots stopte een jongen op een racefiets naast me, en in een flits wist ik: Fietsen! Natuurlijk, dat is wat ik mis!

Voor 100 dollar kocht ik een blauwe racefiets uit de jaren zeventig, plus 2 sloten. Het was het begin van een eindeloos avontuur – a two-wheeled affair. Ik overdrijf niet als ik zeg dat mijn gelukkigste momenten op een fiets in New York zijn geweest. Het is de ultieme vrijheid, je kan overal naar toe wanneer je maar wilt. Fietsen heeft ook het perfecte tempo om de stad op je in te laten werken, overzicht te krijgen, de transities van buurten te beleven. Je bent deel van het geheel, en glijdt er toch ook een beetje op afstand doorheen, als het ware in een film. Je kan goed langs de rafel-randjes rijden, waar het schuurt en kraakt, en waar naast een oude garage een nieuw koffietentje + kledingwinkel is ontsproten.

Drie jaar deed ik alles op de fiets in New York, in weer en wind, in een jurk met hakken of spijkerbroek en sneakers. Niet-Nederlandse vrienden verklaarde me vaak voor gek, en op straat werd ik regelmatig aangesproken door bemoeizuchtige New Yorkers. ‘Why are you not wearing a helmet?’ ‘Because I am Dutch’ antwoordde ik dan bijdehand. Waarop men meestal een beetje beduusd keek, maar niets meer durfde te zeggen. Pas in het buitenland word je ervan bewust hoe bijzonder het eigenlijk is dat fietsen in Nederland zo normaal wordt gevonden. En hoe heerlijk het is om je dagelijks rollend te bewegen, verliefd op twee wielen. Neus in de wind, samen met al die andere mooie, grappige, stoere fietswezens.

RidewithmeNYC

In New York nam ik bezoek vaak mee op een fietstocht, meestal naar Brooklyn. We maakten er een hele dag van, met stops in leuke koffietentjes, galeries, verlaten scheepswerven, en diner ergens diep in Brooklyn, met als digestief nog een nachtelijk tochtje over de Williamsburg Bridge. Ook al ben je koud en moe, als je eenmaal weer op je fietsje door de nacht crost, en vanaf zo’n grootste brug alle lichtjes van New York ziet schitteren, vergeet je alles, dat geeft echt een mega kick. De eerste reactie van mensen was meestal: ‘Fietsen?? In New York?’. Maar na afloop werd het New Yorkse fietsavontuur vaak het hoogtepunt van de hele trip genoemd.

In 2005 verhuisde ik weer naar Amsterdam. Met mijn studie psychologie en art therapie in mijn rugzak, besloot ik toch voor het kunstenaarsschap te kiezen (of misschien koos het voor mij?). Ruim 50 dagboeken vol verhalen en tekeningen had ik gevuld, en steeds meer grote werken maakte ik. Een jaartje de Rietveld Academie, foto opdrachten, zelfgeorganiseerde tentoonstellingen, reizen, tekenen en schrijven. Op zoek en in transit. Als ik terugkijk is de rode draad beleving. Hoe voelt het? En waarom? Uitvinden wat er om de hoek, achter de horizon, of in het hoofd gebeurt. Mooie dingen willen maken en delen. Ik heb een neus voor het vinden van leuke plekjes, mensen en lekker eten. En voor avontuur. Het liefst ga ik op de bonnefooi op mijn fietsje door een stad, als het ware als een hedendaagse ontdekkingsreiziger.

Alles kwam bij elkaar toen ik in 2008, ter gelegenheid van de 400 jaar Amsterdam-New York viering, besloot om een fietsgids van New York te maken. In Ride with me NYC (2009, in eigen beheer uitgegeven) deel ik mijn liefde voor fietsen in New York. In 10 handgetekende routes door alle buurten de stad, geïllustreerd en met veel foto’s en kunstwerken ter inspiratie, tips voor leuke stops, eten en drinken onderweg, en interviews met New Yorkers die fietsen. Ik fietste naar Staten Island, Red Hook, Coney Island, Flushing in Queens, en trotseerde de Bronx op mijn ‘steel horse’. Sprak met kunstenaars, beleidsmakers, fietskoeriers, makelaars, bankiers en advocaten over hun ervaringen. Het werd een succes, 3000 boeken verkocht in New York en Amsterdam en vele positieve reacties. Al is er nog veel te verbeteren op het gebied van productie, distributie, verkoop, marketing etc.

cover

Mijn plan is om van Ride with me een (online) serie te maken, een verzameling van fietsverhalen, handgetekende routes, tips, foto’s en kunstwerken vanuit verschillende wereldsteden. Niet alleen, maar samen met veel meer enthousiaste stadsfietsers, die hun ervaringen, favoriete routes, tips en beelden willen delen. Ter inspiratie, opdat meer mensen het plezier van fietsen door steden zullen beleven. En omdat ik geloof dat het de wereld beter en mooier maakt, en de mensen gelukkiger. Ride with me = ride with you = ride with us!

Op het moment ben ik bezig met de financiering, en het ontwerp van de nieuwe RWM website. Tevens zijn Ride with me NYC – de tweede editie, en Ride with me Amsterdam in de maak.

Aldus: Wordt vervolgd!

Groeten Roos

roos_TS2012

Blijf op de hoogte en doe mee: Like Ride with me op FB