Geplaatst door Gastblog Ring-Ring

Tobias | 3pm – Hoe wordt fietsen nóg leuker?

Introductie 3pm

Op de blog van 3pm schrijven Roel en Tobias 1 à 2 keer per maand over duurzame mobiliteit. Ze gaan in op ontwikkelingen, trends en vraagstukken die spelen bij hun klanten: bedrijven die bewust om (willen) gaan met mobiliteit. In de serie de keuzereiziger beschrijven ze verschillende aspecten van diverse vervoerwijzen zoals auto, bus, trein, tram en fiets.

Hoe wordt fietsen nóg leuker?

gizmodo

Dus je hebt besloten wat vaker te fietsen naar je werk. Mooi. Voordelen zat namelijk. En iedereen kan fietsen. Toch horen we tijdens fietsstimuleringsacties bij bedrijven nog regelmatig:

“De afstand is te groot.”

“In Nederland regent het altijd.”

“Het is niet te combineren met het brengen van de kinderen naar de crèche.”

Deze ‘obstakels’ zijn eenvoudig weg te nemen zodat fietsen nóg leuker wordt.

Als je wilt.

Waarom is fietsen eigenlijk leuk?

Het meest genoemde voordeel van de fiets is het gevoel van vrijheid, het ‘onthaasten’. Wanneer je terug fietst van je werk kom je heerlijk ontspannen thuis aan. Tijdens het fietsen komen dan ook vaak de beste ideeën. De volgende foto zegt volgens mij genoeg.

Daarnaast enkele andere voordelen kort op een rij:

  • Goedkoper: als je – zoals ik – op 18 kilometer van je werk woont, betaal je alleen al voor de benzine 6% van je inkomen als je met de auto gaat, zonde toch? Om nog maar te zwijgen van de kosten voor je werkgever. Als 5% van je autorijdende collega’s zou gaan fietsen, scheelt dat duizenden euro’s voor je bedrijf.
  • Fitter: door iedere dag te fietsen heb je je 30 minuten beweging al snel te pakken.
  • Tijd: woon je in een gebied met files en parkeerproblemen, dan is de fietsreistijd vergelijkbaar met de autoreistijd. Maar reistijd is ook relatief, je bespaart met de fiets natuurlijk ook tijd omdat je niet meer naar de sportschool hoeft.

Woon-werkafstand

Wanneer je woon-werkafstand groter is dan de afstand die je zelf nog prettig vindt om te fietsen, denk dan ook eens aan een e-bike. Dit is een fiets met elektrische trapondersteuning zodat je sneller gaat dan een gewone fiets en daarom grotere afstanden kunt afleggen. Je krijgt zo wel je beweging (je moet namelijk wel blijven fietsen anders doet de ondersteuning niets) maar niet in die mate dat je bezweet aankomt op je werk.

E-bikes zijn wel duurder dan gewone fietsen. De meeste werkgevers bieden werknemers gelukkig een fietsenplan dat voor € 750 van het aanschafbedrag belastingvoordeel biedt. Dit scheelt 37 tot 52% afhankelijk van je belastingschaal.

Ook kun je je fiets laten ombouwen tot een e-bike. Dit heb ik zelf ook gedaan toen mijn woon-werkafstand door een verhuizing vergroot werd van 3 naar 18 kilometer. Dat was enkele jaren geleden en van die beslissing heb ik geen moment spijt gehad. Heerlijk om te kunnen blijven fietsen. Toch had ik wel het een en ander uit te leggen aan mijn omgeving:

 “Waarom ga je dan niet met een scooter?”

“Je bent toch geen 80?”

Verbazingwekkend.

De auto werd voor een reisafstand van 18 kilometer als normaal gezien (terwijl je daarin toch echt helemaal stil zit) en de e-bike maar een vreemde tussenoplossing. Zelfs de scooter werd als betere oplossing genoemd, en die combineert toch vooral de nadelen van de auto en de fiets! Gelukkig wordt de e-bike tegenwoordig steeds meer gezien als dé oplossing voor de middellange afstanden in stedelijk gebied.

Kinderen brengen

fietskarNaast afstand is het brengen van kinderen voor velen een hindernis om de fiets te pakken. Voor oudere kinderen heb je hiervoor zitjes achterop of aan het stuur. Voor de allerjongsten kun je denken aan een fietskar. Ook meteen lekker warm en droog voor de koudere maanden die er weer aan zitten te komen. De kar is eenvoudig los te koppelen en bij de crèche achter te laten. Wil je meer een kant-en-klare oplossing, kijk dan eens bij de prachtige fietsen van Workcycles.

Regen

Jaarlijks gezien regent het slechts 9% van de tijd. Dat betekent dus 10 droge ritten tegenover 1 natte. Om die ene rit toch niet overvallen te worden door de regen, allereerst twee inkoppers: kijk op de buienradar voordat je vertrekt en neem regenkleding mee. De dag dat je dat thuis laat is de dag dat het regent.Murphy zei zoiets. Dit geldt trouwens ook voor een bandenplaksetje en een fietspomp. Ook al heb ik die zelf nog nooit nodig gehad, ik neem het altijd mee.

Daarnaast is er een grote keuze uit regenkleding. Van HEMA-goedkoop tot Engels-chique. Dus ook met een zakelijke afspraak hoeft regen geen spelbreker te zijn.

Zakelijkatachee mee

Over zakelijk gesproken. Bijkomend voordeel van de e-bike is dat je actieradius een stuk groter wordt. Zo kan je de fiets ook gebruiken voor zakelijke afspraken in de omgeving. Uit ervaring weet ik dat alles tot ongeveer 25 kilometer zeer goed te doen is! En met de attache-mee kan ook je zakentas goed mee op de fiets.

Voor de werkgever

In deze blog heb ik ideeën aangedragen hoe fietsritten van, naar en voor het werk nog makkelijker en leuker te maken zijn. Wil je nou als werkgever meer werknemers op de fiets krijgen, dan zijn argumenten en rationele afwegingen alleen niet genoeg. In fietscampagnes bij bedrijven nemen we daarom veel meer mee zoals het zelf proberen van e-bikes, voorbeeldgedrag van de directeur, management en collega’s en goede voorzieningen voor fietsers.