Geplaatst door Janine

‘Stil zitten’ = ‘het roken’ van onze generatie. Wat als we dagelijks bewegen?

[et_pb_section admin_label=”section”][et_pb_row admin_label=”row”][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_image admin_label=”Afbeelding” src=”https://ring.mattmo.com/current/wp-content/uploads/2013/12/Slide4.jpg” show_in_lightbox=”off” url_new_window=”off” animation=”left” sticky=”off” align=”left” force_fullwidth=”off” always_center_on_mobile=”on” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”] [/et_pb_image][et_pb_text admin_label=”Tekst” background_layout=”light” text_orientation=”left” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]

Opstaan, in de auto, de lift, achter de computer, terug in de auto, achter de TV en naar bed. Voor veel mensen is dit vijf dagen in de week de realiteit. Sommige hijsen zich tussendoor nog naar de sportschool in de schaarse uurtjes vrije tijd die overblijven.

Acht directe effecten* bij dagelijkse, juist licht-intensieve beweging, vinden plaats in ons lichaam. Het liefst buiten –vitamine G(roen): lopen, rennen of fietsen.

[/et_pb_text][et_pb_image admin_label=”Afbeelding” src=”https://ring.mattmo.com/current/wp-content/uploads/2013/12/Health_Move_Food.jpg” show_in_lightbox=”off” url_new_window=”off” animation=”left” sticky=”off” align=”left” force_fullwidth=”off” always_center_on_mobile=”on” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”] [/et_pb_image][et_pb_text admin_label=”Tekst” background_layout=”light” text_orientation=”left” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]

1 Gewrichten
Alles wat leeft heeft voeding nodig, zo ook het kraakbeen. Door het bewegen van de gewrichten, knieën en heupen, wordt de productie van het gewrichtssmeer aangezet. Het smeermiddel, de synovia, zorgt niet alleen voor de smering van de bewegende delen van het gewricht maar ook voor de voeding van het gewrichtskraakbeen. Bij minder bewegen krijgt het kraakbeen minder voeding en gaat in kwaliteit achteruit. Meer bewegen doet deze weer toenemen

2 Spieren
Om de kwaliteit van de spieren van de benen en in mindere mate van armen en romp te onderhouden moeten deze gebruikt worden (dit heet belast worden).  Bij langere duur of hogere belasting neemt de belastbaarheid in duur en/of kracht toe.

3 Botten
Door de benen te bewegen worden de botten belast. Belasting is een prikkel tot botopbouw. Naast voeding en hormonen zal bewegen botontkalking (osteoporose) voorkomen of minder snel doen toenemen.

4 Hart- en bloedvaten
Bij inspanning is er meer bloed voor de spieren nodig. Het hart pompt het bloed door de vaten naar de spieren. Het hart zal bij inspanning intensiever werken. De conditie van het hart zal bij inspanning worden onderhouden en/of verbeteren. Ook de vaten zullen door inspanning in conditie blijven en/of verbeteren. Door de positieve effecten op hart- en bloedvaten zal de bloeddruk verlagen. Het cholesterolgehalte van het goede cholesterol (HDL) zal verhogen, het foute cholesterol (LDL) zal verlagen.  Door bewegen wordt het risico op hart- en vaatzieken verlaagd.

5 Glucosehuishouding
Spieren hebben voor inspanning glucose nodig. Glucose zit in het bloed en wordt bij bewegen door de spieren uit het bloed opgenomen. Insuline speelt een belangrijke rol hierbij. Doordat er minder glucose in het bloed blijft kan de insuline beter werken. Dit is vooral voor mensen met diabetes (suikerziekte) van groot belang.

6 Lichaamsgewicht
Beweging vraagt energie. Deze komt uit de voeding. Als er meer voeding gebruikt wordt dan dat er opgenomen wordt, zal de reserve, het vet, aangesproken worden en het lichaamsgewicht afnemen. Wáár het vet verdwijnt is door het bewegen niet te beïnvloeden. Dit is genetisch bepaald. Inspanning van de benen hoeft dus niet te betekenen dat het vetgehalte van de benen afneemt.

7 Dikke darm
Bewegen doet activiteit van de dikke darm toenemen en daarmee de functie. De doorgang zal verbeteren, de stoelgang zal vergemakkelijken. Een relatie met dikke darmkanker lijkt te bestaan. Meer bewegen geeft minder kans op dikke darmkanker.

8 Lever en nieren
Bewegen doet de bloedsomloop toenemen waardoor de lever en de nieren meer bloedtoevoer krijgen en daardoor meer werk verzetten. De lever breekt de afvalstoffen af en geven deze aan het bloed mee. De nieren halen deze afgebroken afvalstoffen uit het bloed en via de urine verlaten deze stoffen het lichaam. Door de afname van de afvalstoffen voelen we ons na inspanning weliswaar moe maar dit is een kortdurende frisse vermoeidheid i.t.t. de langdurige matte vermoeidheid die we voelen als er niet of onvoldoende bewogen wordt.

Rust Roest: chronisch ziek en sterfgevallen
In Nederland heeft bijna eenderde van de bevolking een of meer chronische ziekten. Onvoldoende bewegen is in Nederland jaarlijks verantwoordelijk voor naar schatting ruim 8.000 sterfgevallen (ofwel circa 6% van totaal aantal sterfgevallen) en voor een aanzienlijk deel van de gevallen van coronaire ziekten.

Te weinig bewegen is net zo ongezond als het eten van te weinig groente en fruit, het eten van transvetten in voeding en het roken van sigaretten. Bij extreme (kortdurende) belasting is de kans op blessures groter dan bij dagelijks bewegen zoals bij het fietsen.

Iedere dag bewegen, juist laag intensieve beweging, heeft een groter effect op de gezondheid dan 2 of 3 maal per week sporten.
Bewegen doet leven. Ontspanning door inspanning. Rust roest. Overdaad schaadt. Verhef uw achterste en uw geest zal volgen.

Oproep
Hoe leven de mensen die niet ziek zijn? Geen chronische ziekte hebben? Straks gezond zullen sterven? Maken ze significante andere keuzes? Bewegen zij dagelijks? Wat eten zij? Ik vraag wetenschappers, zorgverzekeraars om dit te onderzoeken. Inzicht in het gezonde deel van de bevolking kan beleid aanscherpen. Goed voorbeeld doet goed volgen. Nederland is er klaar voor!

 

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row admin_label=”Rij”][et_pb_column type=”1_3″][et_pb_text admin_label=”Tekst” background_layout=”light” text_orientation=”left” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]

Aanvullende links:

What is the single best we can do for our health?
Try something new for 30 days
Games for Health Europe 2013 presentatie of in video gegoten

* met dank aan F. de B. (fysiotherapeut, manuele therapeut en bewegingswetenschappen)

[/et_pb_text][/et_pb_column][et_pb_column type=”2_3″][et_pb_image admin_label=”Afbeelding” src=”https://ring.mattmo.com/current/wp-content/uploads/2013/12/Slide9.jpg” show_in_lightbox=”off” url_new_window=”off” animation=”left” sticky=”off” align=”left” force_fullwidth=”off” always_center_on_mobile=”on” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”] [/et_pb_image][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]