Geplaatst door Janine

GROENE, VITALE, GEZONDE, BEREIKBARE STEDEN VOOR MENSEN #MayorsChallenge #MC020

VISIE: BELOON GEZONDE KEUS VAN VERVOER
Iedereen mag zelf kiezen hoe hij reist, en geef de gezonde keus voordeel. Hierdoor loont het direct om te fietsen. Ring-Ring zorgt ervoor dat fietskilometers (Fkm’s) waarde krijgen en fietsers elkaar (wereldwijd) kunnen inspireren en challengen. Je eigen smartphone meet je Fkm’s automatisch. Deze Fkm’s vertegenwoordigen zowel een collectieve als individuele waarde. En een game-element: wie fietst het vaakst, het langst, het meest.

IMPACT: GROENE, VITALE, GEZONDE, BEREIKBARE STEDEN VOOR MENSEN
Fietsers lossen in één klap drie problemen op: gezondheid; klimaat, bereikbaarheid. Daarnaast zorgen fietsers voor meer sociale interactie, lokale economische groei, energiebesparing en vergroening van de publieke ruimte.

Er is nog een wereld te winnen: 50% neemt nog steeds de auto voor ritten korter dan < 7,5 km; ruim 30% van onze kinderen zit dagelijks op een achterbank naar school en 61% van de beroepsbevolking werkt binnen 15 km afstand.

UITVOERING: BENUT WAAR WIJ DE BESTE IN ZIJN
Iedereen met een smartphone kan meedoen. Vier partijen hebben zowel maatschappelijk als financieel voordeel van fietsers. Dit zijn (lokale) overheden, zorgverzekeraars, werkgevers en lokale ondernemers.

(lokale) overheden | Smart Open Data
Van de collectieve Fkm’s gaat geld direct naar andere burgerinitiatieven (bv gezamenlijk 100.000 Fkm = 30.000 € waard). Dit versterkt de samenwerking tussen burgers en haar gemeente. Het geld kan komen uit budgetten voor gezondheid, CO2-reductie en/ of bereikbaarheid.

Op geaggregeerd niveau ontvangt de gemeente in ruil SMART DATA terug: waar precies en op welke tijdstippen fietst men. Hierdoor kan de gemeente doelgericht infrastructurele maatregelen nemen om de veiligheid en doorstroming van fietsers te bevorderen. De deelnemers zelf hebben hun persoonlijke data volledig in eigen beheer (privacy is hierdoor gewaarborgd).

Deze win-win is uniek, eenvoudig en voor iedereen makkelijk toepasbaar. Niet alleen lokaal, ook nationaal en internationaal.
De basis is een community (IT-platform) waar tegen lage kosten specifieke ‘partijen’ zich kunnen aansluiten.

Tijdens de #MayorsChallenge #MC020 zijn er ongelooflijk veel inspirerende initiatieven gedeeld, die samen met Ring-Ring zichtbaarder zijn en uitvoerbaar kunnen zijn: Social Sofa, NDSM-centrum, Lokaal voedsel, BikeLab, Vergroening, Sociale vraagstukken, Meet My Amsterdam en ga zo maar door.

Lokale ondernemers
Lokale ondernemers maken steden authentiek en bijzonder en daardoor het bezoeken van stad en omgeving waard. Dat geldt voor bezoekers uit eigen land, stad en buitenland. Lokale ondernemers, blijkt uit vele recente studies, hebben baat bij meer ‘slow traffic’ (fietsen en lopen). Fietsers komen op elke plek waar ze maar willen zonder enige moeite. Lokale ondernemers geven voordeel in ruil voor 100 persoonlijke Fkm’s. Door mee te doen helpen ze mee aan een verbetering van gezonde, vitale, groene steden. In ruil voor het voordeel krijgen zij zichtbaarheid en omzet terug (persoonlijk). Via ‘location based service’ op je smartphone kunnen de winkels die meedoen eenvoudig zichtbaar worden gemaakt. Fietsers kunnen achteraf de door hun gekozen route eenvoudig bekijken en welke winkels hen voordeel geven.

OVERDRAAGBAARHEID: Lokaal, nationaal en internationaal.
De kracht van Ring-Ring zijn juist de bestaande fietsers. Nederland heeft hiermee goud in handen. Het buitenland kijkt met zeer grote belangstelling naar ons land om deze reden. Ring-Ring faciliteert een wereldwijde cycle-community die elkaar en anderen zal inspireren. Amsterdam is fietsstad nr. 1 in de wereld en zal als inspirerend voorbeeld dienen voor alle andere steden. Andere steden kunnen namelijk direct meedoen tegen relatief lage kosten. Goed voorbeeld doet goed volgen! Samenwerken, delen en verbinden zijn sleutelwoorden voor Ring-Ring.

Thema’s MayorsChallenge:
De fiets past in vrijwel elk thema geformuleerd door Burgemeester Van der Laan
• balans tussen groei en leefkwaliteit –
jong en oud kunnen fietsen; het zorgt voor schone lucht en is een veilige vorm van vervoer. De publieke ruimte kan beter worden benut: ‘places for people’ en zal lokale economie boosten. Het groene hart zorgt zelfs voor een betere internationale concurrentiepositie als vestigingsplaats.

• balans tussen toerisme en bewoners –
‘go where the locals go’. Bezoekers en toeristen hebben de beste herinnering aan hun vakanties als ze doen wat locals doen. Fietsers kennen de ‘places to be’ en vrijwel alle bijzondere plekken van Oost tot West zijn eenvoudig bereikbaar met de fiets. Deze Points of Interest kunnen eenvoudig worden gedeeld, zodat bezoekers deze ervaringen ook eenvoudig kunnen beleven. En elke buitenlander met zijn eerste fietservaring in Amsterdam wordt vaak de fiets-innovator in zijn eigen stad.

• balans tussen arm en rijk –
jong, oud, arm, rijk: de fiets is de meest nivelerende modaliteit van allemaal. Het maakt eigenlijk niet uit op welk type je zit.

• balans tussen de stad en haar omgeving –ijburg naar ndsm, noord
fietsers verbinden eenvoudig stad en land met een straal van max 15-20 km. Door stad en land te verbinden worden bijzondere plekken zichtbaar en toegankelijk. Ons prachtige landschap verdient meer actieve bezoekers. Fietsers zijn de ideale doelgroep. Het maakt authentieke plaatsen/ lokale ondernemers zichtbaar door ze te delen. In ruil geven zij voordeel voor Fkm. Gezonde mensen zijn ook beter voor de economie.

• balans tussen rafelrand en aangeharkt –
over Oost hoor ik vaak de rafelranden verdwijnen en opeens alles er goed bij moet liggen. Fietsen naar Muiden langs de Diemerzeedijk, fort Diemerdam en de natuurboulevard voelt als een rafelrand (is aangeharkt). Magistrale beleving.

Ring-Ring® | Fietsers zijn goud waard!
Kick voor niks | Ontspanning door Inspanning | Rust Roest | Stil zitten is het nieuwe roken | Goed voorbeeld doet goed volgen | ‘Want what you have’ | Meer met minder | Vooruit naar Vroeger | Vlecht van Geluk: dagelijkse beweging – natuur – lokale voeding (direct uit het ommeland) | Intrinsiek Geluk | Vrijheid | Gezondheid | Innovatie is ook nieuwe vormen van samenwerkingen | Zelfredzaamheid | Resilience