Geplaatst door Janine

Automobilisten gaan eerder dood

Neem 1 minuut de tijd voor deze video. Een zogenaamde ‘eye-opener’. De boodschap komt van de Canadese overheid. Zij geven om hun burgers!

“Fietsers leven een half jaar langer”. So what, denk ik dan. We gaan toch een keer dood. Alleen stelt niemand de vraag: “Hoe gaan we straks dood. Gezond of ziek?” Hoe zijn straks de laatste 10 jaar van je leven? In Nederland worden we op steeds jongere leeftijd chronisch ziek. En behalve dat dit veel geld kost, gaat het met name ten koste van welzijn en geluk.

De uitkomst op deze vraag bepalen we ZELF met onze individuele keuzes van NU.

En deze keuzes zijn heel voor de handliggend, vrij makkelijk uitvoerbaar en vaak ook nog eens bijzonder leuk. De basis is gelegd met elke dag 30 minuten bewegen (bij voorkeur buiten) en vers eten (veel groente, weinig tot geen vlees).

En zo moeilijk is het niet. 60% van werkend Nederland woont op fietsafstand van het werk. Stil zitten is het nieuwe roken van onze samenleving! Een derde van de kinderen zit dagelijks op een achterbank naar school.

We lijken bewegen wel te zijn vergeten. Een wandeling begint bij de voordeur, ook naar de winkel.

“Vissen zwemmen, vogels vliegen, gazelles rennen en mensen lopen. Dat is ons natuurlijke gedrag. En fietsen is een efficiënte manier van lopen.” Gil Penalosa