Geplaatst door Janine

Topsector nr.10: de Fiets

Nederland heeft momenteel negen zogenaamde topsectoren. Topsectoren zijn gebieden waar het Nederlandse bedrijfsleven en onderzoekscentra wereldwijd in uitblinken. Het bedrijfsleven, universiteiten, onderzoekscentra en de overheid werken samen aan kennis en innovatie om deze positie nog sterker te maken. Daar kunt u ook van profiteren. Hoe geniaal past de Fiets als 10de topsector bij de bestaande negen? En kan de Fiets vijf reeds bestaande topsectoren aan elkaar verbinden? Dit zijn: Creatieve Industrie, Logistiek, Life Science & Health, Energie en Succesvolle innovatieve Nederlandse projecten.

“Where the focus goes, the energy flows”.

Probleem
De welvaart eist haar tol. Stil zitten is het roken van onze generatie. Onze bevolking wordt dikker en dikker. Op steeds jongere leeftijd raken we chronisch ziek. Onze steden slippen dicht en Nederland is het vieste jongetje van de klas als het gaat om luchtkwaliteit. En waarom?

Oplossing
Ik ben sinds ik een half uur heen, half uur terug fiets zelden zo gelukkig geweest. Ontspanning door inspanning. Ik verbaasde me over het feit dat fietsers niet mee lijken te doen als oplossing. In één klap alle drie te pakken. Zo is Ring-Ring geboren. Iedereen kiest zelf hoe hij wil reizen en de gezonde keus krijgt voordeel. Hoe? Door het automatisch en gebruiksvriendelijk meten van Fietskilometers op je eigen smartphone.

Kijk, dit is mijn buurvrouw Elly, 68 jaar en op plaats 4 van het klassement van inmiddels 251 Ringers. 1467 Fkm op de teller in drie maanden. Elly en alle andere mensen die kiezen voor de fiets zouden geld toe moeten krijgen.

Fietsers hebben een ‘triple-impact’ op gezondheid: lichamelijk, omgeving én zij zijn geestelijk gezonder. De combinatie zorgt voor een groot geluksgevoel.

Nederland, fietsland is UNIEK. De hele wereld kijkt momenteel met zeer grote belangstelling naar ons land. Wij hebben goud in handen: een diepgewortelde fietscultuur, blije fietsers en prachtige fietsverbindingen. Groener transport is er niet.

Die fietscultuur kunnen we uitbouwen! Wij willen dat nog meer mensen de fiets pakken om naar hun werk te gaan, geïnspireerd vanuit de bestaande fietsers.

Het potentieel is enorm: 50% neemt de auto voor ritten korter dan 7,5km en 61% werkt op 15 km afstand. En ruim 30% van onze kinderen zit dagelijks op een achterbank naar school. Hier is nog een wereld te winnen.

Zorgverzekeraars, werkgevers, gemeenten en retail hebben stuk voor stuk maatschappelijk én financieel voordeel van fietsers. Belonen die fietskilometers, dus vanuit hun eigen win-winprincipe.

Resultaat
Sinds de zomer genereren de fietskilometers van en naar IJburg geld voor initiatieven vanuit de energieke samenleving. Zo levert 60.000 Fkm € 6.000 op voor de kunstroute, de FlexBieb en voor Stichting Sinterklaas.

Bij inmiddels 21 ondernemers kun je 100 Fkm inleveren in ruil voor kortingen. bv 10% korting op je hele mandje bij de drogist of bij de kledingwinkel.

Hoe geweldig is het als nieuwe gebieden ook meedoen. Waar ondernemers in een keer zichtbaar kunnen zijn voor fietsers uit andere stadsdelen. Met de real-time fietsdata kan de gemeente (smart) infrastructurele maatregelen nemen die de veiligheid en doorstroming simpel kunnen bevorderen.

Behoefte
Ik vraag aan het ministerie van infrastructuur en MILIEU om de fietsverbindingen minstens net zo veel aandacht te geven als de snelwegen.

Ik vraag samenwerking aan een gemeente, een zorgverzekeraar en een grote werkgever om de app Ring-Ring te professionaliseren. Met de kracht van het doen als uitgangspunt.

Afsluiting
Nederland heeft alle ingredienten in huis om van Ring-Ring een succes te maken. We lopen internationaal op kop als het gaat om creativiteit, samenwerken en digitale kennis. Ik ben ervan overtuigd dat Nederland OPNIEUW de wereld van zich kan laten horen, zoals in de jaren ’50 met de Deltawerken.

Nu met de fiets als Topsector nr 10: met als resultaat het verbeteren van een essentiële maatschappelijke circulaire economie: onze gezondheid. Het enige dat we nodig hebben is een nieuw recept: geef voordeel voor de gezonde keus!

 

Toekomstmakers Pitch Innovatieestafette 2013:

Energieke Samenleving Innovatieestafette 2013:

_______________________